VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS LUUSTEREN PRECIES?

Luusteren is een website met gesproken verhalen en gedichten in het Achterhoeks dialect. De luisterteksten zijn allemaal gratis te beluisteren en te downloaden.


Luusteren is een idee en een initiatief van tekstbureau Tekstbestendig uit Aalten. Pulsief uit Dinxperlo ontwikkelde de huisstijl en de website. Diverse vrijwilligers, zoals vertellers en opname-techneuten, ondersteunen het project.

VOOR WIE IS LUUSTEREN?

Luusteren is voor iedereen, dat staat voorop.


De website is in eerste instantie gemaakt voor ouderen en andere kwetsbare mensen, in en uit de Achterhoek. Zij dreigen te vereenzamen in de corona-crisis, want ze mogen immers geen bezoek ontvangen – of een stuk minder. Luusteren zorgt voor wat afleiding, met de taal die het meest troostend is: de eigen streektaal.


Natuurlijk is de website ook geschikt voor iedereen die ‘gewoon’ wil luisteren naar Achterhoekse verhalen en gedichten. En zelfs als ons land de corona straks achter de rug heeft, kan Luusteren nog steeds tegemoetkomen aan de behoefte aan gesproken dialectverhalen.

HOE GEBRUIK IK LUUSTEREN?

Klik op de oranje knop om de audio te starten. Luister je via tablet of telefoon? Klik dan op ‘Listen in browser’ of installeer de app SoundCloud.


Je kunt Luusteren op verschillende manieren inzetten.

  • Werk je in de 24-uurszorg en heb je telefoons of tablets tot je beschikking? Laat je cliënten via die toestellen luisteren naar Luusteren.
  • Heb je een eigen TV-kanaal voor de bewoners? Vraag de beheerder van het kanaal om de kant-en-klare audiobestanden af te spelen, zodat de cliënten in hun eigen kamer naar de verhalen kunnen luisteren. Idem voor de huisomroep.
  • Werk je in de thuiszorg en heeft je cliënt toegang tot een laptop, tablet of telefoon? Dan kun je helpen met het beluisteren van Luusteren.
  • Luister je zelf naar Luusteren of help je je ouders/buurvrouw/tante ermee? Met een laptop, tablet of telefoon ben je klaar.
MAG IK DE BESTANDEN OVERZETTEN OP EEN USB-STICK OF EEN CD?

Dat mag. Maar let op: je mag de bestanden niet publiek maken, publiceren, vermenigvuldigen of verspreiden voor ander dan privé en intern gebruik. Luusteren is voor gebruik in huiselijke kring. Huiselijke kring is niet je YouTube-kanaal, Facebookpagina of je website.

MAG IK LUUSTEREN GEBRUIKEN VOOR ACTIVITEITEN VAN MIJN WERKGEVER, MIJN ORGANISATIE OF MIJN EIGEN BEDRIJF?

Nee, dat is niet de bedoeling van Luusteren. Neem bij twijfel contact op.

KUNNEN WE NOG MEER TEKSTEN VERWACHTEN?

Voorlopig blijft het bij deze teksten.

IK SCHRIJF WELEENS STUKJES IN HET PLAT. IS DAT WAT VOOR LUUSTEREN?

Je mag je tekst altijd naar ons mailen. Houd er rekening mee dat we je verhaal niet plaatsen, of misschien aan moeten passen: een geschreven tekst kunnen we niet altijd 1-op-1 gebruiken. Uiteraard geven we een toelichting op de aanpassingen.

HET LUKT NIET OM DE BESTANDEN TE BELUISTEREN. WAT NU?

Het afspelen start met één klik op de oranje knop. Soms helpt het om je laptop of gsm even opnieuw op te starten. Lukt het luisteren dan nog niet? En heb je de ICT-afdeling of je handige neefje ook al geraadpleegd? Stuur een mail, dan kijken we hoe we je kunnen helpen.

WAAROM IS DE WEBSITE NIET IN HET DIALECT GESCHREVEN?

Dialect lezen is moeilijk. Vandaar dat we de tekst in het ABN aanbieden, want dat kan iederene laezen én begriepen.

STAAT JOUW VRAAG ER NIET BIJ?

Stuur een mail, dan helpen we je zo snel we kunnen.